De tijd dat websites alleen op een PC werden bekeken ligt ver achter ons. Met tablets en smartphones kunnen we bijna overal en altijd online. Met responsive design biedt web content altijd en op ieder apparaat een optimale gebruikservaring.

Responsive design maakt het mogelijk om een website in één enkele versie te optimaliseren voor verschillende schermresoluties. De website past zich aan op de grootte van het scherm zonder in te boeten aan content of functionaliteit. Technisch gezien betekent het responsive maken van een website een CSS stylesheet  aanpassing.

Responsive ontwerpen begint daarom in het ontwikkelproces met het ontwerpen voor mobiel. Dat geldt zowel voor het grafisch ontwerp als voor de content structuur. Belangrijkste reden is dat dit een focus afdwingt. Een kleiner scherm betekent beperkte ruimte. Er is dus alleen ruimte voor de essentie, responsive web design werkt van klein naar groot, met uiteraard de doelgroep als uitgangspunt.

Voor de website beheerder betekend dit minder onderhoud van de website, omdat er gebruik gemaakt wordt van een enkel bronbestand. Zowel content wijzigingen en -aanvullingen, als technische aanpassingen kunnen gedaan worden in één versie. De duurzaamheid van de site neemt dus enorm toe: het is relatief eenvoudig om voor een nieuwe resolutiestandaard te optimaliseren.

Responsive webdesign is een oplossing om efficiënt en doeltreffend te voorzien in de informatiebehoefte van deze tijd en voor mij de nieuwe standaard bij het ontwikkelen van platformonafhankelijke websites en web applicaties.